Vakmanschap in de boomkwekerij
De boomkwekerij: Planten
Het kweken van bomen is een arbeidsintensieve en complexe bezigheid.
Vanaf begin April kunnen we de percelen ploegen en frezen waardoor men kan beginnen planten. Nu kan men beginnen met sleuven trekken waar de onderstammen in moeten geplant worden. De onderstammen worden tot een dag voor het planten in een koelcel bewaard waardoor optimale (her)groei wordt verkregen.
De boomkwekerij: Mechanische onkruidbestrijding
Een paar dagen na het planten worden de geplante onderstammen aangereden zodat ze goed vast staan. Vervolgens worden de aangeplante percelen om de 2 a 3 weken weerhouden van onkruid. Dit is zeer belangrijk zodat de groei van de planten niet in het gedrang komt door overwoekerend onkruid. Men laat de plant nu groeien, de onkruidbestrijding moet a.d.h.v. het weer elke dus elke 2 a 3 weken herhaald worden om een overwoekering te voorkomen. Verder in de zomer wordt er mechanische onkruidbestrijding gedaan in en tussen de rijen via het principe van af-en aanaarden.
Dit is veelgebruikte methode in regio Wetteren. Hierbij worden er verschillende keren bermen aan de plant gebracht (2 keer). Hierdoor verdwijnt het onkruid steeds. Als de bermen te hoog worden, worden ze met een blaasmachine weer verwijderd .
Eind Oktober wordt het plantgoed voor de laatste keer jaar aangereden.
De boomkwekerij: Bamboestokken plaatsen en aanbinden
Afhankelijk van de teelt wordt hetzelfde jaar of het volgende jaar bamboestokken geplaatst.
Aan deze bamboestokken wordt dan 1 scheut aangebonden met een max-tang of bindbuis. De scheut die wordt aangebonden is de rechtste en de meest groeikrachtigste. De andere scheuten worden weggeknipt want deze hebben geen nut meer. Men doet dit zodat de plant optimaal kan groeien en op de juiste hoogte geraakt het einde van het jaar. Het aanbinden van de scheut worden om de 2 a 3 weken herhaald.
De boomkwekerij : Vermeerderen- Enting
De enting gebeurt via kroonenting of verbeterde plak. Dit hangt af van de stam en ent dikte. De enting gebeurt als de bomen een hoogte van 2m20 bereikt hebben, dit is de standaard hoogte voor laanbomen. Voor de enting op deze hoogte wordt gebruik gemaakt van de hoogtewerker. Als de ent op de onderstam geplaatst is wordt deze vastgebonden met tessa papiertape, over deze tape wordt er koude entwas gesmeerd. Dit is een waterafstotend middel waardoor er nooit water en licht aan de vergroeiing kan komen, deze zouden ervoor kunnen zorgen dat de vergroeiing mislukt. Als de ent en de onderstam met elkaar vergroeid zijn wordt de ent vrijgezet en vastgebonden aan de bamboestok met bindbuis. Dit zodat bij hevige wind de ent niet afbreekt van de onderstam.
|